Nie ma nic piękniejszego niż filiżanka kawy o poranku. Jednak co w przypadku, jeśli ostatnio napój ten smakuje tragicznie? Cóż, jeśli korzystasz z ekspresu do kawy i odpowiednio go nie czyścisz, prędzej czy później spotkasz w kawie niepożądane i, co gorsze, niebezpieczne mikroorganizmy! Scenariusz ten brzmi jednak nader tragicznie i w poniższym artykule wyjaśnimy, jak w prosty sposób można tego uniknąć.
Przyjaciela poznaje się w biedzie
Wczesny poranek – czujesz bezsilność, kołdra Cię dusi, a poduszka nie puszcza. Wspaniale, jeżeli możesz szybko uciec do kuchni, wcisnąć przycisk ekspresu i otrzymać magiczny napar, który przywróci Ci siły. Brzmi jak dziwne romansidło, prawda? Otóż jest to rzeczywisty scenariusz wielu z nas, zatem warto zadbać o swego dobrego przyjaciela – ekspres do kawy, który pozwoli cieszyć się głębokim smakiem i aromatem każdego dnia. Dlatego tym bardziej należy zwrócić uwagę na odpowiednią pielęgnację i czyszczenie, aby zapobiec gromadzeniu się bakterii.
Dlaczego tak ważne jest regularne przeprowadzanie płukania i czyszczenia?
- Unikasz zarazków – ekspres do kawy to wilgotne, a znaczy idealne, miejsce do rozmnażania się bakterii i grzybów, których ilość w pewnej chwili wzrasta do niebezpiecznej skali, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie
- Kawa nie nabiera odpowiedniego smaku – nawet najdroższe i najbardziej jakościowe ziarna nie smakują dobrze
- Przedłużasz żywotność ekspresu do kawy. Zaniedbany ekspres zaczyna pobierać więcej wody, spowalnia się jego działanie, a także zapychuje się dysza, system do spieniania mleka czy nawet pojemnik na wodę, co może spowodować poważne defekty.
Zatem mamy nadzieję, że wytłumaczyliśmy, dlaczego warto dogłębnie tudzież regularnie dbać o konserwację ekspresu do kawy. Możemy teraz skierować w stronę rozwiązania, dzięki któremu łatwo unikniemy tworzenia się mikroorganizmów w urządzeniu i będziemy mogli przez długie lata cieszyć się świeżą kawą.
Właściwa pielęgnacja ekspresu do kawy
Każdy ekspres do kawy różni się od drugiego. Dlatego w pierwszej kolejności należy zapoznać się z instrukcją obsługi ekspresu do kawy oraz, w zależności od typu, wykonać prawidłowe czyszczenie. Niemniej jednak pewne podstawowe zasady dotyczą każdego modelu:
- Codziennie opróżniać pojemnik na fusy,
- Codziennie pamiętać o wymianie wody w zbiorniku, przepłukać go ciepłą wodą,
- Codziennie czyścić dysze mleczne i wszystkie wężyki ciepłą wodą,
- Raz w tygodniu umyć wszystkie części z użyciem detergentu,
- Przynajmniej raz w tygodniu przepłukać grupę zaparzającą gorącą wodą.
Jak prawidłowo wyczyścić automatyczny ekspres do kawy z systemem mlecznym
W zależności od tego, jaki model posiadasz, Twój ekspres może automatycznie wyświetlać ostrzeżenie, że system powinien być czyszczony za każdym razem, gdy zaparzasz kawę mleczną. Niektóre ekspresy do kawy robią to automatycznie, przepłukując najpierw gorącą wodę przez wężyki, a następnie czyszcząc je parą. Jeśli Twój ekspres nie robi tego automatycznie, musisz po prostu zrobić to sam po każdej sesji parzenia. Zapobiega to zagęszczaniu się mleka i przywieraniu jego resztek do wężyków i dysz mlecznych. To oczywiście byłaby idealna przestrzeń do rozwoju i rozkwitu bakterii oraz grzybów.
Pod koniec dnia, gdy już wiemy, że nie będziemy dzisiaj robili sobie kawy, rozłóżmy system mleczny na poszczególne elementy i umyjmy go preparatem czyszczącym i odtłuszczającym. Stosując się do wymienionych przed chwilą kroków, można szybko i łatwo zapobiec niepożądanemu powstawaniu zarazków i zrobić coś dobrego nie tylko dla swojego ekspresu do kawy, ale także dla własnego zdrowia.
Jak czyścić młynek w automatycznych ekspresach do kawy
Za każdym razem, gdy zaparzasz filiżankę kawy, niezliczona ilość ziaren kawy jest miażdżona i pozostawia w młynku wiele śladów ze względu na oleje i tłuszcze, które wydobywają się podczas tego procesu.
Tłuszcze jednak z czasem kwaśnieją, co z kolei może stanowić ryzyko rozmnażania się niebezpiecznych mikroorganizmów. W dodatku brudny młynek powoduje, że zmielone ziarna mogą stracić swój smak i aromat. W celu zadbania o młynek, warto usunąć resztki ziaren po każdym mieleniu, zaś trochę rzadziej wykonać czyszczenie – dostępne są specjalne tabletki czyszczące, które należy stosować w regularnych odstępach czasu, w zależności od użytkowania. Zaleca się je stosować co dwa tygodnie lub po około 50 wypitych filiżankach kawy – po prostu wsypujemy je niby kawę ziarnistą i mielimy.
Tabletki te niezwykle dokładnie zwalczają brud i zanieczyszczenia gwarantując doskonały smak kawy, ponieważ wszystkie substancje, które mogłyby powodować gorzkość, są usuwane.
Jak prawidłowo dbać o pojemnik na wodę w ekspresie do kawy
Głównym czynnikiem jest tu twardość wody – w niektórych miejscowościach w wodzie gromadzi się duża ilość kamieni, co widać w urządzeniach kuchennych, właśnie takich jak ekspres do kawy czy czajnik.
Aby zapobiec temu zanieczyszczeniu, należy co najmniej raz w miesiącu lub co dwa tygodnie przepłukać ekspres do kawy środkiem do usuwania kamienia – tutaj znowu pomogą tabletki bądź specjalny płyn do czyszczenia. Jest to bardzo proste: najpierw należy wlać środek do usuwania kamienia do pojemnika na wodę, a następnie napełnić go wodą. Dalszym krokiem będzie ustawienie programu odkamieniania w ekspresie – jak tylko się skończy, warto przepłukać zbiornik raz lub dwa czystą wodą i voilà – urządzenie jest czyste.
Podsumowanie
Mamy nadzieję, że naszym krótkim przeglądem prawidłowej pielęgnacji ekspresu automatycznego wytłumaczyliśmy, w jaki sposób można zaopiekować się swoim przyjacielem. Co najważniejsze, nie taki wilk straszny, jak go malują – konserwacja nie musi być żmudna i długa, jeżeli wiemy, w jaki sposób się zachować. Zawdzięczając niewielkiemu wysiłkowi możemy być pewni, iż pijemy świeży napar kawowy bez niebezpiecznych bakterii, a urządzenie będzie nam służyło wiele lat.